Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

μέλι Μανούκα

     me΄li manu΄ka    
Manuka honey

     μάνιουκα χάνι    

Ερμηνεία:

Η φαρμακευτική δυνατότητα του μελιού είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Από την αρχαιότητα είναι γνωστή η αντιμικροβιακή ιδιότητα του μελιού και η επουλωτική του ικανότητα στα τραύματα.

Η επουλωτική ικανότητα του μελιού οφείλεται στην αντιβακτηριδιακή του δραστηριότητα, στη διατήρηση υγρασίας στο τραύμα, και στην υψηλή του γλοιότητα που προστατεύει το τραύμα από τη λοίμωξη.

Στην επούλωση των τραυμάτων συμβάλλει και η ανοσοτροποποιητική δράση του μελιού. Τα περισσότερα μέλια οφείλουν την αντιμικροβιακή δράση τους στην ενζυματική παραγωγή από τις εργάτριες μέλισσες του ενζύμου γλυκοζοξειδάση (glucose oxidase).  To ένζυμο αυτό απελευθερώνει μικρές συγκεντρώσεις υπεροξειδίου του υδρογόνου, όταν το μέλι έλθει σε επαφή με το τραύμα [1].

Παρά τούτο, ένα άλλο είδος μελιού, που αποκαλείται μη υπεροξειδικό μέλι (non-peroxide honey, όπως το μέλι Μανούκα (manuka honey) διαθέτει σημαντικά αντιβακτηριδιακά αποτελέσματα, όταν έχει αποκλειστεί η δραστηριότητα του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Το μέλι Manuka προέρχεται από το νέκταρ των ανθέων του δένδρου της Νέας Ζηλανδίας (Leptospermum scoparium) και διαθέτει αντιμικροβιακά αποτελέσματα που αποδίδονται στον Μοναδικό Παράγοντα  Manuka Factor [Unique Manuka Factor], που απουσιάζει από τους άλλους τύπους μελιού, στο χαμηλό pH του και το υψηλό περιεχόμενό του σε σάκχαρα [1].

Η αντιβακτηριδιακή δράση του μελιού  Manuka έχει αποδειχτεί για διάφορα παθογόνα στελέχη βακτηριδίων και των βιομεμβρανών τους,  χωρίς τα βακτηρίδια να αναπτύσσουν αντίσταση [2, 3].

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το ενεργό συστατικό του μελιού Manuka είναι η μεθυλγλυοξάλη [mthylglyoxal) που έχει συνεργικό αποτέλεσμα με μερικά αντιβιοτικά [4]. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Manisha Deb Mandal, Shyamapada Mandal. Asian Pac J Trop Biomed. 2011 April; 1(2): 154–160. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60016-6

2. Molan PC, Russell KM. Non-peroxide antibacterial activity in some New Zealand honeys. J Apic Res. 1988;27(1):62–67.

3.Βiofilm formation of Clostridium difficile and susceptibility to Manuka Honey. Eric N Hammond, Eric S Donkor, Charles A Brown. BMC Complement Altern Med. 2014; 14: 329. Published online 2014 September 3. doi: 10.1186/1472-6882-14-329

4. Studies on the formation of methylglyoxal from dihydroxyacetone in Manuka (Leptospermum scoparium) honey. Atrott J, Haberlau S, Henle T. Carbohydr Res. 2012 Nov 1; 361():7-11.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Εναλλακτική Ιατρική: